fbpx

Emoties en gevoelens, wat doe jij ermee?

Nog steeds vind ik het een ondergeschoven kindje in de visie over gezondheid en wat dat is. Emoties en gevoelens en hoe je hier mee om gaat heeft invloed op jouw gezondheid en jouw gevoel van welzijn. 

Gezondheid is fysiek. Je lichaam, hoe je verantwoordelijkheid neemt en er voor zorgt. Je het laat bewegen. Je het lief hebt.

Gezondheid is mentaal. Je gedachten, hoe gezond zijn die? Of zijn veel van je gedachten, oordelen en overtuigingen juist ondermijnend voor je gezondheid?

Gezondheid is ook je gevoelsleven. Wat voel je en hoe ga je daar mee om? Zet je bepaalde gevoelens en emoties achter slot en grendel? Mogen die er niet zijn? Of zijn ze lastig? Komt het nu niet uit om ze te voelen? Je kunt ze wel weg stoppen maar dat betekent nog niet dat ze ook weg zijn! Je slaat ze op. Je lichaam weet dat allemaal, dat vergeet niets. En op een gegeven moment laat het je dat weten.

Nog steeds een taboe?

Er lijkt nog steeds een taboe te zitten op het gevoelsleven, om te voelen maar vooral op het uiten ervan. Er is al snel een oordeel als iemand z’n boosheid uit. Schreeuwen en klagen zijn not done in onze cultuur met als gevolg dat alles naar binnen slaat, want het gevoelde moet ergens naar toe! Het uiten van onze gevoelens staat onder druk en zorgt voor een interne druk, die er de oorzaak van is dat áls het er een keertje uit komt, dat vaak op een niet wenselijke manier is.

Er zit schaamte of schuld op het voelen, zeker van bepaalde gevoelens, en dus houd men deze binnen.  Hoe gezond is onze innerlijke wereld dan eigenlijk nog? Dit alles werkt door in onze mentale en fysieke en algehele gezondheid.

Gezondheid bestaat uit meerdere aspecten die elkaar beïnvloeden

Gezondheid is ook je plek in de wereld hebben, er mogen zijn en onderdeel zijn van een fijne sociale kring waarbinnen je goed gedijt. Het is ergens bij horen.

Gezondheid is ook van betekenis zijn en je kwaliteiten kunnen benutten. Het is ook zingeving, waar klopt je hart voor, waar krijg je voldoening van, waar lééf je voor.

Gezondheid is heel breed en al deze aspecten beïnvloeden elkaar. Ten goede of ten slechte.

Ik ontwikkelde het WINDKRACHT-0-model als anker om te reflecteren op alle gebieden van gezondheid. Je vind het op HIER.

En ik nam een podcast op over emoties en gevoelens. HIER beluister je ‘m.

Heb het goed met jezelf.

En met elkaar.

Lots of Liefs,

Karen

Pin It on Pinterest