fbpx

YOUR COMFORTZONE WILL KILL YOU – DEEL 2

Er niet bij horen is een oer-angst.

Zoals in deel 1 al benoemd filteren je hersenen alles wat er binnen komt. Dat filter vormde zich al in je kinderjaren, misschien zelfs al in de buik. Dit filter beïnvloedt hoe je alles waarneemt. Het is als een gekleurde bril waarvan de glazen worden gevormd onder invloed van je opvoeding, de familie, het geloof, de samenleving en de cultuur waarin je wordt grootgebracht.

Het oer-verlangen van ieder mens is om ergens bij te horen. We zijn sociale wezens. De oer-angst van ieder mens is dan ook om buiten gesloten te worden. Onbewust doen we er alles aan om dat te voorkomen. Je brein is hierop geprogrammeerd vanuit de tijd dat we de gemeenschap nodig hadden om te overleven. Het is een oerinstinct wat er nu nog voor zorgt dat je bij de groep wilt horen, bij het gezin, je familie, de sportclub enzovoorts. En wat er voor zorgt dat je denkt en je gedraagt zodat je bij die groep hoort.

Je hersenen interpreteren de informatie die er binnen komt en filteren dat om te voorkomen dat je onveilig  bent, om te voorkomen dat je buiten de groep geplaatst wordt. Veel van je overtuigingen liggen hieraan ten grondslag. Het is een overlevingsmechanisme.

Overtuigingen zijn niets anders dan gedachten waarin jij gelooft en die er voor zorgen dat je veilig bent en erbij hoort (waarbij dat dan ook is). Het houdt je in deze comfortzone. Je denkt op een bepaalde manier, wat ervoor zorgt dat je je op een bepaalde manier gedraagt, waardoor je erbij hoort.

 

TOTDAT HET NIET MEER COMFORTABEL VOELT

Of….het wás jouw comfortzone….

Totdat het niet meer voelt als een comfortzone maar als een korset. Omdat je merkt dat het je beperkt en je voelt dat je niet verder komt, terwijl het verlangen om te groeien er wel is. Of omdat je merkt dat je niet meer past binnen een bepaalde groep.

Die comfortzone is je bekend, ook al kan deze onbewust zijn. Ook je gedachten, gevoelens en gedragingen zijn je bekend want dat is wat je altijd denkt, je altijd voelt en daaropvolgend altijd doet. En dan merk je dat je hierin vast loopt…Dat er iets niet klopt. Dat er iets niet meer past.

Dat wat je eens diende, doet dat niet meer. Sterker nog, het belemmert je!

Your comfortzone will kill you.

Je zult dus buiten je comfortzone moeten gaan, anders it will kill you! Misschien niet letterlijk maar het zal zeker je groei en levenslust om zeep helpen.

Wat heb je nodig om buiten je comfortzone te kijken, te proeven en ervaringen op te doen?

Daarover volgende keer meer.

Bij Heelbeeld zetten we creativiteit en Human Design in als tools voor gevoelige vrouwen om tot ontspanning, bewustwording en persoonlijke ontwikkeling te komen. Het is emotional selfcare for creative souls. On- & offline.

Als je dit blog waardevol vindt help me dan mee om dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dat kan gemakkelijk via de knoppen onder de blogafbeelding bovenaan.
Ook vind ik het altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Warme kleurengroet, Karen

Misschien vind je dit ook interessant:

NIEUW! RUST IN HET OOG VAN DE ORKAAN

FBcommunity DE KUNST VAN BEWUST LEVEN

Wat er bij Heelbeeld online te doen is: bekijk hier hier

Pin It on Pinterest